Kawa karmelowa – jak ją zrobić?
Zastanawiasz się, jaki przepis na kawę karmelową jest najlepszy? Jak stworzyć niepowtarzalny napój dla miłośników kofeiny i słodyczy? Przekonaj się, które przepisy na niecodzienną, słodką kawę warto wypróbować!
Kawa o smaku karmelu – czym się wyróżnia?
W życiu każdego kawosza pojawia się czasem ochota na spróbowanie ulubionego napoju w innej formie. Na szczęście kawę można przygotować na wiele sposobów, co daje możliwość osiągnięcia wyjątkowych walorów smakowych. Lubisz słodkie napoje? Jeśli tak, to z pewnością w Twoje preferencje wpasuje się wyjątkowa kawa karmelowa. Czym wyróżnia się ten napój? Jej bogaty smak jest doskonałą propozycją dla fanów słodszych kaw.
Kawa karmelowa – dodatek syropu smakowego
Najprostszy sposób na przygotowanie słodkiej kawy, to dodatek syropu karmelowego do stworzonej wcześniej bazy. Jeśli lubisz czarną kawę, to dodaj niewielką ilość syropu do czarnego naparu. Popularne w kawiarniach kawy karmelowe często są przygotowane na bazie mleka. Pamiętaj, że z odpowiednim sprzętem (ekspres, kawiarka, spieniacz do mleka) możesz przygotować taki napój także we własnej kuchni. Syrop karmelowy doskonale pasuje do kaw mlecznych typu cafe latte lub cappuccino. Pamiętaj, że ilość dodawanego syropu najlepiej jest dostosować do swoich preferencji smakowych. Kupując gotowy syrop karmelowy, postaw na jakość – najważniejsze, aby produkt miał w składzie naturalne składniki.
Domowy syrop karmelowy do kawy – jak go przygotować?
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkiej kawy i lubisz eksperymentować w kuchni – spróbuj przygotować własny syrop karmelowy. Domowa receptura doskonale nada się do przygotowywania kawy, herbaty lub słodkich deserów. Aby przygotować syrop karmelowy we własnej kuchni, niezbędne są następujące składniki:
- 1 szklanka cukru (biały lub brązowy),
- 1/4 szklanki wody,
- 1/2 szklanki śmietany kremówki (30-36% tłuszczu),
- 2 łyżki masła (niesolonego),
- ekstrakt z wanilii (opcjonalnie).
Aby przygotować domowy syrop karmelowy:
- połącz cukier i wodę w garnku o grubym dnie, a następnie gotuj na średnim ogniu i mieszaj do rozpuszczenia składników,
- zmniejsz ogień i gotuj mieszaninę do momentu, aż cukier nabierze złocistego koloru (około 10 minut),
- zdejmij garnek z ognia i ostrożnie dodaj śmietanę, nie przestawaj mieszać,
- dodaj masło i dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami,
- w razie potrzeby dodaj ekstrakt z wanilii i wymieszaj.
Wystudzony syrop karmelowy możesz przelać do butelki lub słoika, które nadają się do przechowywania żywności.
Z czym podawać kawę karmelową?
Pyszną kawę karmelową często podaje się w towarzystwie różnych dodatków – ich wybór zależy przede wszystkim od indywidualnych preferencji kawosza. Wśród najpopularniejszych opcji wymienia się:
- bitą śmietanę, która nadaje kawie lekkości i puszystej konsystencji,
- lody – w połączeniu z kawą i karmelem powstaje pyszny, kremowy deser,
- posypkę karmelową – wzmacnia karmelowy smak i nadaje napojowi chrupiącą teksturę,
- czekoladę – wzbogaca wygląd i smak kawy,
- przyprawy – cynamon, gałka muszkatołowa lub imbir doskonale przełamują słodki smak karmelu.
Przekonaj się, że zapas słodkiego syropu karmelowego we własnej kuchni jest doskonałym sposobem na miłe ugoszczenie znajomych lub na szybką poprawę humoru w pochmurny dzień! Aby przygotować przepyszną kawę, pamiętaj również o ziarnach wysokiej jakości. Dobrym pomysłem będą zakupy w Cafe Silesia, dystrybutora sprawdzonych mieszanek i akcesoriów.
Artykuł sponsorowany