Jak urządzić elegancką, stylową i funkcjonalną restaurację?

Jak urządzić elegancką, stylową i funkcjonalną restaurację?

Wiele osób marzy o tym by otworzyć własną restaurację, małą knajpkę lub bistro. Oprócz fachowej wiedzy dotyczącej restauracyjnej kuchni warto też mieć rozeznanie w aranżacji wnętrza restauracji. Aby otworzyć funkcjonalną restaurację lub mały lokal gastronomiczny musimy mieć wiedzę z różnych dziedzin wzajemnie ze sobą powiązanych. Przede wszystkim wiedzą o tym jak działa branża restauracyjna, jak działają restauracje od kuchni, jak gotować, jak sporządzać menu, jak zarządzać personelem, jakie sprzęty gastronomiczne wybrać do kuchni. Ponadto dobrze mieć też wiedzę o tym, jak urządzić restaurację dla naszych gości w kontekście aranżacji wnętrza. Co warto wiedzieć na temat mebli restauracyjnych?

Przeczytaj nasz artykuł, a dowiesz się:

  • nad czym warto zastanowić się przed otwarciem restauracji
  • jak zaplanować wyposażenie wnętrza restauracji
  • jakie stoły do restauracji wybrać

Prowadzenie restauracji to niełatwa sprawa. Zanim w ogóle otworzymy nasz lokal warto dokształcić się na kilku poziomach. Przede wszystkim w kontekście prowadzenie restauracji czy kuchni, tego jak gotować, jaki sprzęt wybrać, jak zarządzać personelem. Warto też zdobyć wiedzę na temat aranżacji samej restauracji po to, by wiedzieć, jak ma wyglądać funkcjonalny lokal, który będzie w stanie obsłużyć konkretną liczbę gości. Do tego trzeba wiedzieć jak wybrać meble restauracyjne wysokiej jakości i zadowolić nie tylko naszych gości pod kątem wygody, ale także estetyki i elegancji urządzenia wnętrza.

Meble, krzesła i stoły do restauracji – na co zwracać uwagę?

Już na etapie poszukiwania lokalu dla naszej wymarzonej restauracji lub niewielkiej knajpki musimy wiedzieć, jak duży lokal chcemy otworzyć. Odpowiednie dopasowanie lokalu to nie tylko miejsce dla gości, ale także zaplecza restauracyjnego. Ma niebagatelne znaczenie, jeśli chodzi o przepustowość i wydajność lokalu gastronomicznego. Dzięki odpowiedniemu oszacowaniu możliwości gastronomicznych w restauracji oraz tego, ilu gości jesteśmy w stanie pomieścić w naszym lokalu, będziemy wiedzieć czy nasza restauracja będzie wydajna i zadowoli odwiedzających. Jeśli wynajmiemy za duży lokal i zatrudnimy zbyt mało osób, nasza kuchnia nie będzie w stanie wydawać odpowiedniej liczby posiłków. Będziemy tracić klientów, podobnie jak w przypadku, gdy wynajmiemy za małe pomieszczenie, a posiłków będziemy musieli przygotowywać dużo. Wtedy będziemy marnować jedzenie, ponieważ nie będziemy w stanie pomieścić naszych gości. Jeśli realnie ocenimy nasze możliwości i dopasujemy przepustowość kuchni restauracyjnej do ilości gości, których jesteśmy w stanie usadzić przy naszych stołach i stolikach do restauracji. Będziemy mogli prowadzić rentowny lokal gastronomiczny, który nie tylko będzie cieszył się dobrą opinią odwiedzających, ale także przynosił nam odpowiednie dochody. Dzięki temu utrzymamy nasz lokal przez dłuższy czas. Jeśli osiągniemy sukces to także odłożymy pieniądze na potencjalne inwestycje i szkolenia pracowników. Dlatego tak ważne jest dobrze zaplanowanie urządzenia kuchni, dobry dobór personelu, doskonałe dopasowane menu i znalezienie dostawców składników na potrzeby przygotowywania posiłków. Gdy całe zaplecze restauracji wraz ze sposobem gotowania oraz wydajnością wydawania posiłków mamy opracowane, to możemy przystąpić do aranżacji wnętrza w zakresie sali restauracyjnej i do obsługi naszych gości.

Krzesła i stoły restauracyjne – na co zwracać uwagę przy wyborze mebli restauracyjnych?

Na rynku dostępnych jest wiele produktów w branży wyposażenia wnętrz restauracji. Znajdziemy krzesła i stoły do restauracji od najlepszych producentów. Dla nas najważniejsza jest jakość wykonania mebli oraz ich wymiary, a także materiał, z którego zostały wykonane. Przede wszystkim musimy dobrze rozplanować rozmieszczenie stolików w naszej restauracji tak, by nasi goście mogli się pomieścić, a manewrowanie kelnerów z talerzami między stolikami było łatwe i proste. Głównie chodzi o to by stoliki nie były ustawione ani zbyt gęsto, ani były zbyt od siebie oddalone tak, by każdy centymetr miejsca został maksymalnie wykorzystany, a jednocześnie w sali restauracyjnej nie było zbyt ciasno. Liczy się komfort nie tylko obsługi restauracji, ale również gości.

Krzesła i stoły do restauracji możemy kupić w wielu wymiarach i kolorach. Co ważne, stoły do restauracji mogą być stołami rozsuwanymi bądź stołami rozkładanymi. Jednocześnie mogą to być stoły o różnej wysokości. Stół do restauracji może mieć wysokość kawową (tak zwany blat kawowy) bądź blat standardowy, który ma wysokość standardową. Dodatkowo dochodzi kwestia kształtu stołu do restauracji. Stoły okrągłe, stoły kwadratowe, stoły prostokątne to stały element oferty producentów mebli do restauracji.

Kolejny element, nad którym należy się zastanowić to podstawa, na jakiej jest umocowany blat stołu. Może to być okrągła podstawa bądź stół tradycyjny o czterech nogach. Musimy również zastanowić się nad typem okleiny lub materiału, z jakiego został wykonany stół. Do dyspozycji mamy stoły restauracyjne wykonane z drewna bądź płyty MDF, stoły drewniane, stoły metalowe, stoły ze szklanym blatem. Wybór jest naprawdę bardzo duży. W zależności od aranżacji wnętrza oraz stylu naszej restauracji z łatwością dopasujemy meble i uzyskamy efekt końcowy, który zachwyci naszych gości. W dodatku paleta kolorów jest bardzo szeroka. Bez trudu kupimy stoły restauracyjne w kolorze bieli, czerni, naturalnego drewna, antracytu, różu, zieleni czy niebieskiego. Możemy także dokonać zamówienia indywidualnego na określony kolor okleiny naszego stołu. W zależności od charakteru naszej restauracji i tego, w jakim stylu chcemy serwować nasze posiłki, tak powinny być dobrane nasze meble do restauracji. Zarówno menu, aranżacja wnętrza, ścian, obrazy, bibeloty, inne meble np. do przechowywania. Zestawy restauracyjne powinny być dopasowane do charakteru stołów do restauracji oraz krzeseł.

Dzięki szerokiemu wyborowi krzeseł i stołów restauracyjnych jesteśmy w stanie skomponować i zaaranżować naprawdę niebagatelne wnętrze, które będzie zachwycać wszystkich odwiedzających. Mając lokal gastronomiczny warto zwracać uwagę na jakość wykonania mebli do restauracji, ponieważ wyposażenie restauracji jest bardzo eksploatowane. Lepiej zapłacić więcej za meble wykonane z lepszej jakości materiałów po to, by móc eksploatować je w naszym lokalu dłużej, bez potrzeby kupowania naprędce nowego wyposażenia. Dobra jakość wyposażenia restauracji zwróci nam się w kolejnych latach, kiedy już będziemy mieli naszych klientów i renomę wśród gości. Pamiętajmy, że wszystko co jest w naszej restauracji, od jedzenia przez wyposażenie, po obsługę powinno sprawiać jak najlepsze wrażenie na osobach odwiedzających naszą restaurację. Dlatego nie warto na niczym oszczędzać.

Materiał zewnętrzny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *