Co jeść po kolonoskopii
Kolonoskopia jest badaniem przesiewowym, zazwyczaj wykonywanym w świadomej sedacji przez pielęgniarkę lub w głębokiej sedacji przez anestezjologa. Służy ona do wykrywania potencjalnych problemów zdrowotnych w jelicie grubym, takich jak polipy i rak jelita grubego.
Co jeść i pić po zabiegu jest bardzo ważne. Preparaty, które przyjąłeś, aby przygotować się do kolonoskopii odwadniają, więc wprowadzenie płynów i elektrolitów z powrotem do Twojego organizmu jest bardzo ważne.
Twój lekarz może zalecić, abyś jadł oszczędnie lub wcale, w godzinach następujących bezpośrednio po zabiegu. Przez resztę tego dnia i dzień po zabiegu zaleca się picie dużej ilości płynów i spożywanie miękkich, lekkostrawnych pokarmów, które nie będą podrażniać jelita grubego.
Te dietetyczne środki ostrożności są zazwyczaj wymagane tylko przez jeden dzień, ale każdy jest inny. Jeśli Twój organizm nie toleruje zwykłej diety od razu, kontynuuj spożywanie miękkich i płynnych pokarmów przez dodatkowy dzień lub dwa.
Produkty spożywcze, które można spożywać po kolonoskopii
Po kolonoskopii będziesz jeść i pić rzeczy, które są łagodne dla Twojego układu pokarmowego. Picie dużej ilości płynów i pokarmów na bazie płynów pomoże uniknąć odwodnienia.
Lekarz może również zalecić stosowanie delikatnej diety o niskiej zawartości substancji odżywczych bezpośrednio po zabiegu. Składa się ona z ograniczonej ilości nabiału oraz pokarmów o niskiej zawartości błonnika, które są łatwe do strawienia i wytwarzają mniej stolca.
Pokarmy i napoje, które należy spożywać dzień po kolonoskopii to m.in:
- napoje z elektrolitami
- woda
- soki owocowe
- soki warzywne
- herbata ziołowa
- krakersy solone
- zupy
- jajecznica
- delikatne, gotowane warzywa
- owoce z puszki, np. brzoskwinie
- jogurt
- galaretki
- budyń
- tłuczone lub pieczone ziemniaki
- biały chleb lub tosty
- gładkie masło orzechowe
- miękka biała ryba
Czego nie jeść po kolonoskopii
Kolonoskopia trwa tylko około 30 minut, ale Twój organizm może potrzebować czasu na regenerację. Jest to częściowo związane z samym zabiegiem, a częściowo z przygotowaniem jelita przed kolonoskopią.
Aby wspomóc gojenie, korzystne jest unikanie ciężkostrawnych pokarmów dzień po zabiegu. Obejmuje to wszystko, co może podrażniać jelita, jak pikantne potrawy i te o dużej zawartości błonnika. Ciężkie, tłuste potrawy mogą również zwiększyć uczucie mdłości po znieczuleniu ogólnym.
Podczas zabiegu do jelita grubego wprowadzane jest powietrze, aby mogło ono pozostać otwarte. Z tego powodu po zabiegu może dojść do wydalania większej ilości gazów niż normalnie. W takim przypadku należy unikać napojów gazowanych, które dodają więcej gazu do organizmu.
Jeśli miałeś usunięty polip, lekarz może zalecić dodatkowe zalecenia dietetyczne. Obejmują one unikanie pokarmów, takich jak nasiona, orzechy i popcorn, przez dodatkowe dwa tygodnie.
Pokarmy i napoje, których należy unikać dzień po kolonoskopii to m.in:
- napoje alkoholowe
- steki lub jakikolwiek inny rodzaj twardego, ciężkostrawnego mięsa
- chleb pełnoziarnisty
- surowe warzywa
- rośliny strączkowe
- brązowy ryż
- owoce ze skórką
- owoce suszone
- kokosy
- przyprawy, takie jak czosnek, curry i czerwona papryka
- wysoko przyprawiona żywność
- popcorn
- smażona żywność
- orzechy
Najlepsze praktyki dbania o okrężnicę
Utrzymanie jej w zdrowiu obejmuje wykonywanie kolonoskopii co 5 do 10 lat, począwszy od 50 roku życia. Większość ludzi potrzebuje tego badania tylko raz na dekadę.
Dbanie o jelito grube wymaga czegoś więcej niż tylko regularnych badań przesiewowych. Oznacza to również zdrowe odżywianie, utrzymywanie wskaźnika masy ciała w zdrowym zakresie i unikanie niezdrowego stylu życia.
Mniej niż 10 procent wszystkich przypadków raka jelita grubego jest wynikiem dziedziczności. Zdrowe nawyki mają duży wpływ na zdrowie jelita grubego.
Co jeść żeby mieć zdrowe jelito grube:
- owoce
- warzywa
- chude białko
- pełne ziarna
- niskotłuszczowy nabiał, taki jak jogurt i chude mleko
Niezdrowa żywność, której należy unikać to m.in:
- desery i żywność o wysokiej zawartości cukru
- żywność o dużej zawartości tłuszczów nasyconych, np. fast foody
- czerwone mięso
- przetworzone mięso