Rodzaje szkockiej whisky – co powinniśmy wiedzieć o tym trunku?
Nie da się ukryć, że Szkocja jest krajem słynącym z produkcji whisky. Ten wysokoprocentowy trunek, pochodzący z najbardziej wysuniętego na północ państwa Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii, stał się rozpoznawalny już niemal na całym świecie. Wielu kiperów i koneserów alkoholi regionalnych twierdzi, że zarówno aromatu, jak i smaku whisky szkockiej nie da się podrobić.
Warto natomiast zdawać sobie sprawę, że w zależności od regionu i wykorzystanej receptury, nawet w tym jednym kraju napotkamy na różne rodzaje whisky. Wiedza w tym zakresie potrzebna jest do odróżnienia mniej znanych rodzin i gatunków od tych, które przez wzgląd na swoją popularność grzeją miejsce na półkach większości sklepów stacjonarnych na całym globie. Dlatego też, poniżej postaramy się w sposób zwięzły, lecz dokładny opisać każdy z typów whisky występujących w Szkocji.
Kiedy whisky można nazywać szkocką?
Mogłoby się wydawać, że jedynym wymogiem potrzebnym do stworzenia szkockiej whisky jest jej destylacja i dojrzewanie wyłącznie na terenie tego kraju. Okazuje się, że wytycznych jest znacznie więcej, a wszystkie znajdują się w specjalnych ustawach wprowadzonych przez szkocki parlament. Sam trunek musi leżakować w dębowej beczce przez minimum trzy lata. W procesie jego fermentacji dozwolone jest używanie wyłącznie drożdży, a zawartość alkoholu nie może być mniejsza od 40%. Dodatkową regułą jest, iż w razie konieczności do słodu jęczmiennego należy dodawać tylko te destylaty, które wyprodukowano na bazie produktów pełnoziarnistych.
Przegląd rodzajów szkockiej whisky
Odmian szkockiej whisky jest naprawdę wiele. Chcąc wymieniać nawet te najbardziej niszowe, po przeczytaniu tego wpisu w głowie nie zostałoby absolutnie nic. Dlatego też, całą swoją uwagę poświęcimy czterem kategoriom, różniącym się od siebie sposobem wykonania oraz recepturą. Jeśli chodzi o szkockie whisky sklep internetowy dysponuje na co dzień pełną dostępnością poszczególnych wariantów spośród wszystkich niżej wymienionych gatunków.
Whisky Blended
Metoda produkcji tego trunku powoduje, że jego odbiorcy dzielą się na dwie grupy – tych, którzy go uwielbiają i nienawidzą. Whisky tą można najprościej określić jako mieszankę dwóch lub więcej Single Malt’ów, z co najmniej jedną whisky zbożową. Dobry blend jesteśmy w stanie znaleźć nawet w sklepie spożywczym, a wszystko to za sprawą jego przystępnej ceny.
Whisky Blended Malt
Ten typ whisky również traktujemy jako swego rodzaju „miks”. Może on obejmować dwa lub więcej trunków z gatunku Single Malt. Whisky ta jest nieco droższa od zwykłego blenda i można pić ją zarówno samą, jak i w towarzystwie napojów gazowanych.
Whisky Single Malt
Gatunek ten jest najbardziej kojarzony ze Szkocją. Inaczej określa się go jako „Whisky destylowaną w jednej destylarni”. Dla tego rodzaju trunku prawo jest najbardziej wymagające, a wszystko to by uzyskać jego jak najbardziej wyrazisty smak i aromat. Single Malt wytwarzany jest wyłącznie z ziaren zbóż poddawanych procesowi słodowania.
Whisky Single Cask
Ten typ whisky jest często mylony z wcześniej omawianym Single Malt’em. Różnica polega na tym, że przy procesie destylacji, żadna inna ciecz oprócz trunku nie może być dolana do butelki. Całość pochodzi w zupełności z jednej beczki, przez co koneser jest w stanie w pełni doświadczyć smaków i aromatów, jakie dąb zdążył oddać przez kilka lat leżakowania.
Artykuł sponsorowany