Kawa do ekspresu przelewowego – jak wybrać najlepszą?
Świeżo zmielona i zaparzona kawa to jeden z najchętniej przygotowywanych i konsumowanych napojów wśród wielu z nas. Gdy mamy komfort przygotowania sobie idealnego naparu za każdym razem i bez większego wysiłku, zachęca nas to do eksperymentowania oraz odkrywania nowych smaków. Dlaczego warto wybrać ekspres przelewowy do parzenia kawy? Jakie są jego największe zalety? Na czym polega zasada jego działania? Jakie rodzaje kawy najlepiej sprawdzą się w ekspresie przelewowym i dlaczego?
1. Na czym polega działanie ekspresu przelewowego?
2. Dlaczego warto wybrać ekspres przelewowy?
3. Kawa do ekspresu przelewowego – jaką wybrać?
4. Jak dobrać najlepszy smak kawy dla siebie?
5. O czym jeszcze pamiętać przygotowując kawę na ekspresie przelewowym?
Na czym polega działanie ekspresu przelewowego?
Ekspresy przelewowe są jednymi z chętniej i częściej wybieranych typów tych urządzeń. Dzieje się tak głównie ze względu na to, że w krótkim czasie możemy przygotować sobie dużą ilość napoju, co pozwala na oszczędzenie czasu. Działanie tego typu ekspresu polega na tym, że przelewa on gorącą wodę przez zmieloną kawę umieszczoną w wyznaczonym pojemniku. Dzięki zastosowaniu odpowiedniego filtra, najczęściej wykonanego z metalu lub papieru, w kawie nie znajdziemy fusów, co jest bardzo istotne dla właściwego cieszenia się efektem końcowym.
Dlaczego warto wybrać ekspres przelewowy?
Jednym z największych plusów ekspresów przelewowych jest to, że możemy bardzo szybko zaparzyć kawę w dużej ilości. Dzięki temu nie musimy robić tego co chwila, jeżeli sami spożywamy jej dużo w ciągu dnia, lub też nie musimy przygotowywać napoju „na raty” w sytuacji, gdy mamy gości. Jest to dobry wybór zarówno do domów, jak i do biura, gdzie siłą rzeczy jest większe zapotrzebowanie na kawę.
Kolejnym dużym plusem przelewówki jest również to, że z jej wykorzystaniem jesteśmy w stanie uzyskać idealny, bardzo wysokiej jakości napar. Nie musimy martwić się o fusy ani zbyt mocny smak. Poza tym w ekspresach przelewowych możemy wykorzystać zarówno już gotową zmieloną wersję, jak i kawę ziarnistą – po wcześniejszym samodzielnym zmieleniu w młynku. To sprawia, że mamy dostęp do zawsze świeżego i aromatycznego naparu, o każdej porze i bez żadnych wyrzeczeń.
Kawa do ekspresu przelewowego – jaką wybrać?
Jeżeli zastanawiamy się nad tym, jaka kawa do ekspresu przelewowego będzie najlepsza, powinniśmy przede wszystkim kierować się naszymi upodobaniami i smakiem. Możemy wykorzystać praktycznie każdą odmianę, chociaż warto zwrócić uwagę na sposób mielenia. Przez wzgląd na konstrukcję ekspresu przelewowego najlepsze efekty osiągniemy z parzenia kawy zmielonej na średnią grubość. W takiej sytuacji z jednej strony wydobędziemy z niej pełną głębię smaku, a z drugiej będziemy mieć pewność, że malutkie drobinki nie przedostaną się przez filtr urządzenia.
Posiadanie ekspresu może nas również zachęcić do eksperymentów. Warto próbować kaw z różnych części świata, o różnych nutach smakowych. Jeżeli lubimy wyzwania, nie wahajmy się również spróbować tworzyć kawę niczym prawdziwy barista – ze śmietanką, mlekiem i ciekawymi wzorkami na powierzchni.
Jak dobrać najlepszy smak kawy dla siebie?
Wybierając ziarna do ekspresu warto pamiętać, że najlepsza kawa mielona to taka, która nam po prostu smakuje. Dobierajmy jej rodzaje względem naszego własnego gustu i smaku. Możemy też eksperymentować i decydować się na kawę, której jeszcze nie mieliśmy okazji posmakować. W takim wypadku warto wybierać ziarna z dobrego źródła, na przykład sprawdzonego sklepu internetowego bądź stacjonarnego. Tylko wtedy będziemy mieć pewność, że są one świeże i po odpowiednim zaparzeniu zapewnią nam bogactwo doznań.
Typowym wyborem przeciętnego kawosza w Polsce jest zwykle kawa ciemno palona, przygotowana w stylu włoskim, którą jednak trudno dobrze przygotować w ekspresie przelewowym. Jeżeli chcemy zacząć od najpowszechniejszych i najchętniej wybieranych odmian do tego typu urządzenia, warto zdecydować się raczej na odmiany jasno palone, które będą cechować się delikatniejszym smakiem i mniejszą goryczką. Podobne ziarna znajdziemy między innymi w Brazylii oraz palarniach włoskich.
O czym jeszcze pamiętać przygotowując kawę na ekspresie przelewowym?
Posiadając ekspres przelewowy mamy naprawdę dużo możliwości, jeżeli chodzi o parzenie kawy. Choć obecnie wypychają go bardziej nowoczesne ekspresy ciśnieniowe, przelewówka nadal daje nam szeroki wachlarz napojów, które możemy przygotować z jej wykorzystaniem. Niezależnie od tego, czy lubimy kawę czarną, z mlekiem, śmietanką czy innymi dodatkami, postępując zgodnie z kilkoma prostymi krokami wykonamy każdy jej rodzaj bez większych trudności. Należy jedynie pamiętać, że tego typu ekspres raczej nie nadaje się do parzenia kawy cechującej się wysokim poziomem goryczy, ponieważ może nam wyjść bardzo mocny, zwalający z nóg napar o niekoniecznie przyjemnym smaku. Nie wahajmy się za to eksperymentować z delikatniejszymi odmianami, posiadającymi dodatkowy posmak i niepowtarzalny aromat.
Materiał zewnętrzny